Freesgereedschap

Frezen is een verspanende bewerking, waarbij het werkstuk door een roterend gereedschap, spaan voor spaan, in de gewenste vorm gebracht wordt. Verspanende gereedschappen zijn bijvoorbeeld boren, frezen, tappen, zagen, ruimers en kotterkoppen.

Verschillende freesgereedschappen met verwisselbare beitelplaten.

Freesgereedschap

Freesgereedschappen worden gebruikt om stukjes materiaal uit de oorspronkelijke vorm te snijden, om daarmee de gewenste vorm te bereiken. Tosec verwerkt staal, aluminium en RVS op de freesmachines.

Het is dus van groot belang dat de snijrand sterk en slijtvast is zonder uit te brokkelen bij een hoge belasting. Dit is op te lossen door geharde materialen of sinterstaal te gebruiken voor de slijtage gevoelige delen.

Ten aanzien van de gereedschappen voor het verspanen van metaal zijn er twee categorieën te onderscheiden die veelvuldig gebruikt worden:

Hardmetalen freesgereedschap

Het gereedschap zelf beschikt over de noodzakelijke tanden, waarmee het werkstuk bewerkt wordt. Ieder gereedschap is slechts voor één taak geschikt en kan bijvoorbeeld tapdraad aanbrengen in een bepaalde diameter. Is de diameter anders, dan moet er een ander gereedschap gekozen worden. VHM freesgereedschap kan bij slijtage nog enkele keren geslepen worden, de levensduur is korter dan die van freeshouders met beitelplaten.

Freeshouders met beitelplaten

Freeshouders worden met verwisselbare beitelplaten gevuld. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, vormen en materiaalsoorten. Hierdoor kan het gereedschap voor verschillende taken omgebouwd worden. Bij slijtage kunnen de freeswisselplaten gedraaid worden, omdat de mesjes meerdere snijkanten hebben. Is de beitelplaat compleet versleten, kan deze goedkoop en met weinig inspanning verwisseld worden.

Het freesproces

Met freesgereedschap is het mogelijk om in vele verschillende vormen te frezen.

Ondanks de grote vormvrijheid zijn er slechts twee freesprocessen: omtrekfrezen en vlakfrezen. Deze processen onderscheiden zich in hoe het gereedschap over het werkstuk geleid wordt. Parallel of loodrecht op het oppervlakte. Verder onderscheiden omtrek- en vlakfrezen zich in hoeveel assen er gebruikt worden.

De onderstaande afbeeldingen tonen het onderscheid tussen de verschillende freesprocessen. Volledigheidshalve tonen wij hier ook het verschil met boren, omdat onze freesmachines ook deze bewerking kunnen toepassen, tot een diameter van 50 mm. Boren is evenals frezen een verspanende bewerkingen.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij staan voor u klaar

Tosec is geopend en bereikbaar ma t/m vr 07:00 - 16:30

Hardmetalen vingerfrees

Dit gereedschap wordt gebruikt voor het verspanen van een omtrek en loopt parallel aan het werkstuk. Het kan alleen voor omtrekfrezen gebruikt worden.

Hardmetaalfrees (boor)

Dit is een hardmetalen gereedschap met inwendige koeling. In het gereedschap zitten kanalen voor koelvloeistof, dat bij de boorpunt naar buiten komt.

Boor met wisselplaten

Boren met een inwendige koeling en beitelplaten zijn geschikt voor ronde en hellende vlakken. De boor laat een glad oppervlakte achter in blindgaten.

Frees voor hoge voeding

In korte tijd kan deze frees een groot volume verspanen. Door de geringe snedediepte leent het gereedschap zich uitstekend voor het vervaardigen van uitsparingen.

Frees voor het vlakken

De vlakfrees is een gereedschap met beitelplaten voor het bewerken van een oppervlakte en kan alleen voor vlakfrezen worden ingezet. Heeft een hoog verspanend volume.

Wisselplaat vingerfrees

Dit werktuig is veelzijdig en kan voor omtrekfrezen en boren gebruikt worden. De frees is aanpasbaar aan verschillende materialen. Evenzo is ook de verspaningshoek in te stellen.

Verzinkboor met beitelplaten

Beitelplaat verzinkboren zijn geschikt voor het maken van verzinkingen voor schroefkoppen. Door verschillende inzetstukken te gebruiken, kunnen wij verzinkgaten onder diverse hoeken vervaardigen.

Vol hardmetalen verzinkboor

Er bestaan ook verzinkboren zonder beitelplaten. Ook deze zijn in verschillende formaten en met diverse hoeken verkrijgbaar. Dit type verzinkboren slijt na verloop van tijd en kan slecht beperkt na geslepen worden.

Frees voor aanschuinen

Aanschuinfrezen dienen voor het vervaardigen van aanschuiningen van bijvoorbeeld laskanten. Door de offset opstelling van meerdere beitelplaten is een gelijktijdige bewerking over de gehele materiaaldikte mogelijk.

Gereedschap voor tappen

Met deze boor kan tapdraad in vele maten vervaardigd worden. De zogenaamde spiraalspaangroef (rechts) zorgt voor een goede afvloeiing van spanen, wat voor blinde gaten noodzakelijk is.

Schroefdraad snijden / frezen

Schroefdraadfrezen hebben het voordeel dat men door het verwisselen van de beitelplaten verschillende tapgaten kan vervaardigen. Ook de diameter van het tapgat kan vrij gekozen worden.

Lange snijkant frees

Net zoals de hardmetalen vingerfrees is ook de langesnijkantfrees bedoeld voor omtrekfrezen. Doordat de freeshouder is uitgerust met verwisselbare beitelplaten is deze voor lange tijd te gebruiken en kunnen hoge voedingssnelheden gehanteerd worden.

Meer informatie over:

Bekijk ook

Belangrijk bij verspaning

Lees hier welke factoren en aandachtspunten belangrijk zijn bij verspaning.

Lees meer
CNC programmeren

Alle CNC bewegingen moeten worden geprogrammeerd.

Lees meer
Kwaliteitscontrole bij Tosec

Tussentijdse en eindcontroles garanderen de kwaliteit van de geleverde producten.

Lees meer