Edelstaal

Onder edelstaal verstaan wij alle staalsoorten met een bijzonder lage hoeveelheid schadelijke elementen zoals fosfor, zwavel, arseen of tin bevatten.

Edelstaal - hoog gelegeerd staal - RVS

Pyriet is een schoolvoorbeeld van een ijzererts dat een voor staal schadelijk element bevat. Pyriet bestaat grotendeels uit zuiver ijzer, maar ieder ijzeratoom is verbonden met twee zwavelatomen. Deze combinatie is zo ongunstig, dat dit type erts slechts zelden voor staal gesmolten wordt.

Pyriet heeft echter een waardevolle rol in de productie van zwavelzuur en wordt toegevoegd als een pigment kleurstoffen.

Om de schadelijke elementen uit het staal te verwijderen, moet dit worden gedaan tijdens de smelt. Bij grote hitte vormen de verontreinigende elementen oxide en slak, die in de smelt naar onderen zinken of aan de oppervlakte blijven, waar ze vervolgens afgeroomd kunnen worden.

Als deze bestanddelen zich tot een minimaal niveau beperken, dan betreft het een ongelegeerd edelstaal. Het materiaal is echter nog zeer roestgevoelig ondanks zijn zuiverheid. Ongelegeerd edelstaal wordt vaak gebruikt in de bewapening van gebouwen, het gewapende beton beschermt het staal tegen de effecten van water en lucht.

Als het staal corrosiebestendig moet zijn, dan moeten legeringselementen als titanium, niobium of chroom toegevoegd worden. Deze gelegeerde of zelfs hooggelegeerde staalsoorten zijn dan bestand tegen weer en wind ook zonder het beschermende effect van een betonlaag.

Lees hier meer over de invloed van legeringselementen

Edelstaal bij Tosec

Ook het bewerken van edelstaal (RVS) behoort tot de mogelijkheden van ons bedrijf.

Wij kunnen roestvast staal in verschillende soorten, afmetingen en diktes voor u bewerken. Ons machinepark is geschikt voor het bewerken van RVS en andere staalsoorten.

Voor afname van platen in handelsafmetingen verwijzen wij u door naar plaat-leveranciers.

Meer informatie over:

Bekijk ook

Aluminium

Aluminium is een 65% lichter metaal en goed beschermd tegen corrosie. Het is bijzonder goed recyclebaar en daardoor relatief milieuvriendelijk.

Lees meer
DILLIDUR

Dillidur is een slijtvast staal van de producent Dillinger Hütte met waarden die afgegeven worden in hardheid Brinell met waarden tussen 325 en 600.

Lees meer
DILLIMAX

DILLIMAX is een hoogsterkte staal van de Duitse staalfabrikant Dillinger Hütte met en vloeigrens tussen 500 en 1.100 MPa.

Lees meer