Duplex staal

Duplex staal, ook wel "duplex" of "duplex rvs" genoemd, behoort tot de roestvaste- en zuurbestendige staalsoorten. Het heeft een twee-fasen structuur die bestaat uit ferriet en austeniet. Deze staalvariant heeft twee bijzondere, gunstige eigenschappen. Het heeft een hogere sterkte dan roestvast chroom-nikkel-staal en een hogere rek- of vervormbaarheid dan roestvast chroomstaal.

Duplex staal - onderscheidend

Onderscheidende eigenschappen van Duplexstaal zijn de hoge weerstand tegen oppervlakte corrosie, lokale corrosie en spanningscorrosie. Andere gunstige eigenschappen zijn:

  • Bestand tegen corrosievermoeiing.
  • Bestand tegen erosie en slijtage.
  • Goede energie-absorptie
  • Goede lasbaarheid.
  • Lage thermische uitzetting.

Vanwege de hoge corrosiebestendigheid wordt Duplex staal vooral in de chemische industrie, de petrochemische industrie, ontziltingsinstallaties en in de offshore ingezet.

Bewerken van Duplex staal

Duplex roestvast staal is lasbaar met elke gangbare lasmethode met uitzondering van autogeen lassen. De te lassen werkstukken mogen geen spanning of vervuiling vertonen en moeten een schoon oppervlak hebben. Er wordt tijdens het lassen zo min mogelijk warmte ingebracht.

Omdat deze staalsoort een hoge sterkte heeft, stelt het verspanen ook hogere eisen aan het gereedschap.

De beste methode om Duplexstaal te scheiden is door het te lasersnijden of plasmasnijden. Voor het zagen moet rekening worden gehouden met een sterke begeleiding van het zaagblad, lage snijsnelheid, hoge voeding en aanvoer van koelmiddel. Knippen is alleen mogelijk met zeer hoge krachten.

Lees ook ons artikel met verspaningstips

Verschillende soorten Duplex staal

Er zijn verschillende soorten Duplex staal, die onderverdeeld kunnen worden in verschillende groepen. Dit zijn o.a.:

Is niet gelegeerd met molybdeen en is verkrijgbaar in de volgende kwaliteiten: 1.4482, 1.4162, 1.4062, 1.4362 en 1.4655.

Heeft een uitstekende corrosiebestendigheid en is de meest toegepaste variant.

Deze staalsoort wordt 1.4462 genoemd. Duplex met 25% chroom staal bekend als 1.4507.

Door de toevoeging van Molybdeen is de corrosieweerstand zeer hoog.

Superduplex is vastgelegd in de werkstofnummers 1.4410, 1.4501 en 1.4477. Door de hoge sterkte en chloride weerstand is het materiaal geschikt voor gebruik in zeewater toepassingen.

Wij kunnen uw producten uit Duplexstaal snijden, zetten, zwenkbuigen, frezen, lassen etc.

Duplex en Super duplex hebben wij niet standaard op voorraad liggen. Uiteraard kunnen we dit wel voor u bestellen.

Voor afname van platen in de standaard handels formaten verwijzen wij door naar de plaat-leveranciers.

Meer informatie over:

Bekijk ook

Aluminium

Aluminium is een 65% lichter metaal en goed beschermd tegen corrosie. Het is bijzonder goed recyclebaar en daardoor relatief milieuvriendelijk.

Lees meer
DILLIDUR

Dillidur is een slijtvast staal van de producent Dillinger Hütte met waarden die afgegeven worden in hardheid Brinell met waarden tussen 325 en 600.

Lees meer
DILLIMAX

DILLIMAX is een hoogsterkte staal van de Duitse staalfabrikant Dillinger Hütte met en vloeigrens tussen 500 en 1.100 MPa.

Lees meer