Kanten breken

Kanten breken is een bewerking waarbij de contouren van een product voorzien worden van een afronding.

Dit is belangrijk voor het hechten van verf of andere oppervlaktebehandelingen op de scherpe kanten. Daarnaast kan een egale en constante radius gewenst zijn in het kader van veiligheid en overige eisen aan onderdelen, zoals gesteld kan zijn onder de norm EN 1090.

Thermische bewerkingen zoals autogeen– en plasmasnijden kunnen slak en bramen opleveren. Deze scherpe en opstaande randen aan de snijkant van metaal zijn ongewenst en dienen verwijderd te worden voor levering. Veelgebruikte afbraamtechnieken zijn slijpen en schuren. Tosec beschikt daarnaast over de mogelijkheid om naast afbramen ook direct de kanten te breken.

Tosec maakt gebruik van een machine waarbij de producten op een band door een machine gevoerd worden. De band is voorzien van kleine gaatjes en een vacuüm, wat ervoor zorgt dat de producten niet verschuiven.

In het eerste stadium kan een schuurband ingezet worden om snijbramen te verwijderen. Daarna wordt met 8 ronddraaiende schuurborstels de afronding van de snijkant aangebracht.

Maximale breedte 1.300 mm
Maximale lengte 6.000 mm (langere lengtes in onderling overleg)
Minimale plaatdikte 3 mm
Maximale plaatdikte 100 mm
Maximale radius R = 3 mm
Minimaal oppervlak t.b.v. vacuüm 100 cm²
Te verwerken materialen Staal, aluminium, RVS incl. gefoliede platen zonder de folie te beschadigen

Meer informatie over: