Robotlassen

Robotlassen is een productietechniek waarbij de lastoorts wordt aangestuurd door een lasrobot en kenmerkt zich door een continue hoge kwaliteit en zeer hoge mate van repeteerbaarheid.

Wij programmeren offline vanuit een VR 3D omgeving om kleine series of zelfs enkelstuks tegen concurrerende prijzen te kunnen aanbieden.

Robotlassen.

Hoogwaardige kwaliteit met een kostenverlagend proces

Tosec beschikt over meerdere lascellen. Onze lascellen hebben een capaciteit vanaf 1.200 x 1.200 x 1.200 oplopend tot een tracked robot die tot lengtes van 12.000 mm kan verwerken.

Meerdere robots zijn voorzien van een lasmanipulator. Zowel swingarm manipulatoren als dubbel werkende manipulatoren, oplopend tot 5 ton capaciteit. Voor seriematig werk zijn meerdere robots voorzien van een wisseltafel systeem om een hoge efficiëntie te garanderen.

De 6 voordelen van robotlaswerk bij Tosec

Doordat de robot altijd dezelfde laspositie, lassnelheid etc. hanteert, kenmerkt robot laswerk zich door zeer constante en repeterende hoge kwaliteit.

Uiteraard is de uiteindelijke kwaliteit afhankelijk van de totale keten. Toleranties in voorgaand productiewerk kunnen kleine afwijkingen opleveren in de daadwerkelijke positie van de lasnaad. Door gebruik te maken van ons lasnaadvolgsysteem zijn deze toleranties prima op te vangen zonder in te moeten leveren op kwaliteit.

Door vergaande automatisering is de kans op lasfouten ook geminimaliseerd.

In tegenstelling tot mensen hebben robots het voordeel dat ze probleemloos voor lange tijd achtereen kunnen werken, ongeacht de omgeving of houding waarin ze werken.

Onze lasbronnen zijn hier op afgestemd en hebben een inschakelduur van 100% bij 350 Ampère. Hierdoor kan de robot ook bij zwaar laswerk probleemloos onbeperkt hoge stroomsterktes verwerken.

Voor kleinere producten of dunnere materialen zal de inschakelduur van het lasapparaat niet de beperkende factor zijn. Met name handelingen zoals opspannen, afladen e.d. vormen dan obstakels en leveren stilstand op. Daarvoor zijn onze wisseltafels een passende oplossing. De robot last het product op de ene tafel terwijl op de andere tafel het product wat gereed is wordt afgeladen en een nieuwe te lassen samenstelling wordt opgespannen. Zodra de robot gereed is, wisselt deze van tafel en herhaalt het proces zich.

Stilstand wordt hiermee tot een minimum beperkt. Tosec heeft meerdere lascellen met wisseltafels.

Hoe kleiner de serie werk, hoe hoger de voorbereidende kosten zoals programmeren in verhouding zijn.

Om concurrerende prijzen te kunnen hanteren is het van groot belang de programmeertijd zo kort mogelijk te houden, zonder in te leveren op kwaliteit. Bij Tosec maken we gebruik van offline 3D VR (Virtual Reality) programmeren.

Het voordeel is dat we het programmeren volledig offline kunnen uitvoeren en ook simulatie offline uitvoeren. Door de 3D VR omgeving kunnen we de las, de robot en het product van alle zijden bekijken, inzoomen en mogelijke problemen tijdig zien aankomen. We kunnen virtueel letterlijk naast de robot staan terwijl deze last.

Doordat we offline voorbereiden, ontstaat het voordeel dat de daadwerkelijke lasrobot geen stilstand behoeft t.b.v. het programmeren.

Lassen is een proces waar een aantal fysieke nadelen aan kunnen kleven. De beschermende kleding die lassers dragen is zwaar en warm. In bepaalde gevallen is een vervelende houding niet te voorkomen. Daarnaast kan bijvoorbeeld vermoeidheid een rol gaan spelen bij de kwaliteit van de of efficiëntie van het geleverde werk. Lasrobots hebben hier geen last van. De kwaliteit aan het begin van de dag is 24 uur later nog van dezelfde constante kwaliteit. Ook houdingen die voor mensen onwenselijk of soms onmogelijk zijn, zullen voor lasrobots geen belemmering opleveren.

Besparen op menselijke arbeid kan afhankelijk van het product een voordeel zijn. Daarentegen benadrukken wij altijd dat mensen de kern van het bedrijf vormen en nooit onmisbaar worden. Hoogstens zal hun rol wijzigen. Bijvoorbeeld van lasser naar lasrobot operator of lasrobot programmeur.

Tosec hanteert voor CNC freeswerk veelal een opspanning via een nulpuntspansysteem. Ditzelfde systeem is tevens te hanteren voor de lasrobots. Een product kan daardoor eenmalig opgespannen worden en op verschillende bewerkingsstations de benodigde bewerkingen ondergaan.

Ons bedrijf is ISO 3834-2 gecertificeerd en mede daarmee garanderen wij onze kwaliteit.

De lasrobot programmeurs en operators zijn gecertificeerd voor geautomatiseerd laswerk. Alle laswerk, dus ook het robotlaswerk, wordt uitgevoerd onder ISO 3834-2 en is voorzien van lasmethodebeschrijvingen. De lassen worden onder toezicht van een gekwalificeerd lascoördinator uitgevoerd.

Wij onderscheiden ons verder doordat wij gecertificeerd zijn voor zowel standaard constructiestaal alsook voor de verwerking van hoogsterkte staal.

Meer informatie over: