Hardoplassen

Om slijtage gevoelige onderdelen te beschermen tegen overmatige of voortijdige slijtage kan gebruikt worden van hardoplassen. Hierbij wordt een slijtvaste harde of taaie laag op het onderdeel aangebracht door lassen

Hardoplassen - het proces

Het aanbrengen van harde of taaie slijtvaste lagen op onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, wordt hardoplassen of slijtvast oplassen genoemd. Voor het aanbrengen van slijtvaste lagen kunnen alle gangbare lasprocessen gebruikt worden. Meest gebruikt zijn echter BMBE (SMAW), MAG (GMAW) en MIG (GMAW) lassen.

Gebruikte materialen

Om een goede hechting te verkrijgen tussen het basismateriaal en de slijtvaste laat wordt het veelal een RVS 309 tussenlaag aangebracht. Dit soort lassen worden ook wel zwart-wit verbindingen genoemd. Op deze tussenlaag wordt de uiteindelijke slijtlaag aangebracht.

Afhankelijk van de eisen die de gebruiker stelt, kan een harde legering gekozen worden maar kan de keuze ook vallen op een zeer taaie staalsoort, zoals mangaanstaal, waarin losse korrels ingebed zijn van harde materialen als chroomcarbiden, wolfraamcarbiden e.d.

Heeft u vragen over hardoplassen? Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie over: