Staal vs. RVS
Staal en rvs worden vaak met elkaar vergeleken. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen.
Op zich ook niet gek, veel van de eigenschappen zijn vergelijkbaar. RVS is over het algemeen genomen wat taaier en uiteraard beter bestand tegen corrosie.
Corrosiebestendigheid
RVS (RoestVast Staal) is beduidend beter bestand tegen corrosie dan staal.
Helemaal 100% correct is dit niet. Aan het oppervlak van RVS ontstaat namelijk een uiterst dunne oxidelaag van Chroom wat gereageerd heeft met zuurstof en chroomoxide heeft gevormd. Chroomoxide vormt een zuurstofdichte laag, waardoor het onderliggende materiaal beschermt is tegen oxidatie. Bij RVS stopt de corrosie doordat deze niet dieper in het materiaal kan dringen. Bij staal is de corrosielaag niet zuurstofdicht, en stopt deze laag verdergaande corrosie niet. Stalen producten kunnen over de tijd heen dan ook tot in de kern aangetast worden.
Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag. Deze wordt verkregen door een oppervlaktebehandeling. Bijvoorbeeld 1K of 2K natlakken, poedercoaten of verzinken.
Ook RVS kan op termijn aangetast worden. Dit is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid chroom en nikkel. Elke RVS soort heeft een PRE-waarde, die de corrosiebestendigheid aangeeft. Zo is RVS304 alleen geschikt voor binnenshuis en is RVS 316 ook geschikt voor meer agressieve milieus waar de buitenlucht ook onder valt.
Lees hier meer over de corrosiebestendigheid van RVS.
Prijs
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt.
RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen. Staal bevat weinig van deze grondstof en wordt hierdoor minder sterk beïnvloedt. Globaal is de prijs van rvs een factor 4 - 5 hoger dan de prijs van staal.
Gewicht
Voor het vergelijken van gewicht tussen verschillende materialen wordt het soortelijk gewicht gebruikt.
Dit is het gewicht van een kubieke meter materiaal. Nikkel heeft een hogere dichtheid (8.800 kg/m³) dan staal (7.800 kg/m³) en zal daarmee een aandeel zijn in RVS waardoor RVS een hoger soortelijk gewicht kan hebben dan staal. Het soortelijk gewicht van chroom is daarentegen net wat lager (7.190 kg/m³) dan dat van staal. Het soortelijk gewicht van ongelegeerd en laag gelegeerd staal ligt rond de 7.800 kg/m³. Het soortelijk gewicht van de meest gebruikte RVS soorten (RVS 304, 316 e.d.) ligt tussen de 7.900 en 7.950 kg/m³.
Over het algemeen zal het gewicht niet de grootste rol spelen bij het maken van de keuze tussen staal en RVS, daarvoor zijn de andere kenmerken te belangrijk en liggen daar de verschillen beduidend verder uit elkaar. Evengoed ligt het voordeel op gebied van gewicht iets in het voordeel van staal. Het verschil is echter klein.
Gebruik onze handige tool om het gewicht van metalen plaat te berekenen.
Treksterkte
Een belangrijke maat voor de sterkte van een metaal is de treksterkte. De treksterkte verschilt sterk per legering.
Voor een goed vergelijk moeten de juiste legeringen bestudeert worden alvorens tot een materiaalkeuze over te gaan. In algemeen is RVS (540 - 750 N/mm²) sterker dan S355 (510 - 680 N/mm²) en S235 (360 - 510 N/mm²). Wordt echter een hoogsterkte staal ingezet dan zal deze sterker zijn dan RVS. RVS is vaak een taaier materiaal dan staal. Dit is ook de reden waarom het over het algemeen minder goed te verspanen is. Er ontstaan bij RVS lange lintspanen. Bij verspanen van RVS wordt dan ook aangeraden om speciaal gereedschap te gebruiken.
Alles over treksterkte lees je in dit artikel over het spanning-rek diagram
Legeringselementen
De samenstelling van het materiaal bepaalt deels de mechanische eigenschappen van het metaal.
Staal en RVS bevatten legeringselementen in sterk verschillende verhoudingen. Zo wordt aan RVS veel chroom en nikkel toegevoegd. In roestvast staal ontstaat een austenitische structuur wanneer meer dan 7% nikkel wordt toegevoegd. Hierdoor verbetert bovendien de weerstand tegen corrosie. Hoe meer chroom aan rvs wordt toegevoegd hoe groter de weerstand tegen oxidatie (minimaal 10,5% voor corrosievastheid).
Ontdek welke invloed legeringselementen hebben.
Bekijk ook
Aluminium
Aluminium is een 65% lichter metaal en goed beschermd tegen corrosie. Het is bijzonder goed recyclebaar en daardoor relatief milieuvriendelijk.
Lees meerDILLIDUR
Dillidur is een slijtvast staal van de producent Dillinger Hütte met waarden die afgegeven worden in hardheid Brinell met waarden tussen 325 en 600.
Lees meerDILLIMAX
DILLIMAX is een hoogsterkte staal van de Duitse staalfabrikant Dillinger Hütte met en vloeigrens tussen 500 en 1.100 MPa.
Lees meer