Roestvast staal

Of het nu gaat om benamingen Inox, Cromargan, Nirosta, of VA-staal, of de nummers 304, 316, 18/8, 18/10, al deze namen en nummers staan voor roestvaste staalsoorten.

De belangrijkste eigenschap van roestvast staal is de relatief hoge bestendigheid tegen corrosie. RVS is over het algemeen een taai materiaal en daarmee moeilijk verspaanbaar. In verhouding tot staal heeft RVS een slechte thermische en elektrische geleidbaarheid.

Waaruit bestaat RVS?

Roestvast staal is een legering die in de basis bestaat uit staal, dus een combinatie van ijzer en koolstof. Daarnaast bevat de legering minimaal 10,5% chroom. Bij een hoger percentage chroom zal de weerstand tegen corrosie toenemen en zullen de eigenschappen ook bij extremere omstandigheden behouden blijven. Chroom vormt aan het oppervlakte van het staal een zuurstofdichte en daarmee ook beschermende laag chroomoxide. Verder verbeterde corrosiebestendigheid wordt bereikt door het toevoegen van legeringselementen als nikkel, mangaan, molybdeen en niobium.

Roestvast staal zonder nikkel bestaat uit ferritische mengkristallen, wat deze staalsoort magnetisch maakt. Is het nikkelaandeel groter, dan vormt zich een austenitische kristalstructuur. De corrosieweerstand neemt daardoor toe.

Veel gebruikte RVS soorten

RVS is zoals eerder aangegeven een legering uit staal en minimaal 10,5% chroom. In de meest gebruikte RVS soorten is naast chroom ook nikkel een belangrijk aandeel.

RVS304

RVS 304 is misschien wel een van de meest gebruikte RVS varianten. RVS 304 bestaat uit staal met 18% chroom (Cr) en 8 tot 10% nikkel (Ni). Het wordt veel gebruikt in dagelijkse producten als bestek, trapleuningen, onderdelen van auto's, deurbeslag, bevestigingsmaterialen als bouten en moeren A2 kwaliteit of met de aanduiding V2A. RVS 304 staat ook wel bekend als 18/8 of 18/10 waarbij de percentages chroom en nikkel worden aangegeven.

RVS 304 heeft als nadeel dat het minder goed bestand is tegen chloriden. Daarom wordt deze variant niet of nauwelijks gebruikt in zwembaden of in onderdelen die regelmatig onderhevig zijn aan zouten.

Chloor moleculen zijn zeer klein. Ondanks dat het oppervlak van RVS zeer dicht is opgebouwd uit chroomoxiden, kunnen de chloor moleculen zich nestelen in het oppervlak en daarmee zwaktes creëren. Een goed alternatief kan RVS 316 zijn.

RVS316

RVS 316 is net als RVS 304 een austenitisch RVS en verschilt niet eens zo gek veel van RVS304. De legeringselementen zijn 16 tot 18 % chroom, 10 tot 14 % nikkel en 2 tot 3 % molybdeen (Mo). De toevoeging van molybdeen zorgt ervoor dat RVS 316 beter bestand is tegen chloriden en zouten. Het is duurder dan RVS 304 maar kan daarentegen wel ingezet worden in zwembaden of op schepen en jachten. Let op! RVS 316 wordt ook ingezet in bevestigingsmaterialen als bouten en moeren, herkenbaar aan de indrukking A4 of de aanduiding V4A, maar ook RVS 316 bevestigingsmateriaal is niet altijd meer toe gestaan in zwembaden. Ook RVS 316 kan op termijn aangetast worden door chloriden.

RVS 309

RVS 309 is een hittebestendige RVS variant. De legering bestaat uit 22 tot 24 % chroom en 12 tot 15% nikkel. Deze variant wordt gebruikt in omgevingen waarbij de temperaturen hoog kunnen oplopen zoals in warmtewisselaars, verwarmingselementen en behuizingen van ovens. Daarnaast wordt RVS 309 gebruikt in lasdraden, bijvoorbeeld ten behoeve van overgangsverbindingen tussen staal en opgelaste slijtvaste lagen. De zogenaamde zwart-wit verbindingen.

Oppervlakteharding

Het harden van de oppervlakte kan alleen plaatsvinden door technieken als kolsteriseren en plasma nitreren.

Kolsteriseren

Roestvast staal met een austenitische structuur, die lage slijtvastheid en hardheid heeft, verkrijgt met deze werkwijze een verharding aan het oppervlak. Bij het kolsteriseren wordt veel koolstof in het staal gediffuseerd. Daardoor ontstaat een drukspanning en dat veroorzaakt een sterke verharding van het oppervlak, zonder dat de corrosiebestendigheid verandert.

Plasmanitreren

Dit proces vindt plaats in een kamer in een geïoniseerd gasatmosfeer. De ovenwand werkt als een anode en er worden stikstofhoudende gassen gebruikt. Tijdens het plasmanitreren van roestvast staal slaan positief geladen ionen van de anode met een zeer hoge impactsnelheid neer op het werkstuk, dat als kathode wordt gebruikt. Het proces bestaat uit drie fasen. In de eerste fase werkt het proces als reiniging van het werkstukoppervlak. In het tweede deel wordt het werkstuk verhit en in het derde deel vindt het nitreerproces aan de oppervlakte plaats. Door deze werkwijze wordt de oppervlaktegladheid verbetert en ontstaat een corrosiebestendige bekleding.

Ondanks dat RVS een taai materiaal is en daardoor moeilijker te verspanen is, heeft Tosec alle technieken in huis om het materiaal te bewerken. RVS is te vinden in tal van sectoren en producten. Belangrijke gebieden zijn de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie.

Meer informatie over:

Bekijk ook

Aluminium

Aluminium is een 65% lichter metaal en goed beschermd tegen corrosie. Het is bijzonder goed recyclebaar en daardoor relatief milieuvriendelijk.

Lees meer
DILLIDUR

Dillidur is een slijtvast staal van de producent Dillinger Hütte met waarden die afgegeven worden in hardheid Brinell met waarden tussen 325 en 600.

Lees meer
DILLIMAX

DILLIMAX is een hoogsterkte staal van de Duitse staalfabrikant Dillinger Hütte met en vloeigrens tussen 500 en 1.100 MPa.

Lees meer