Overige verspanende bewerkingen

Tosec heeft haar machinepark volledig gericht op plaatbewerking en constructiewerk. Dit houdt in dat er m.b.t. verspanende bewerkingen naast frezen, boren en tappen meer mogelijkheden aangeboden worden.

Verspanende bewerkingen worden zowel in plaat als in gelaste constructies uitgevoerd.

Knabbelen is een goedkope en robuuste manier om laskanten voor te bereiden.

Door 2 hard metalen ronde beitels boven en onder de rand van plaatwerk wordt met een grote kracht een deel van de kant continue los geknipt. De aangebrachte hoek ligt vast in de gebruikte wieltjes en bedraagt 45° of 30° (product hoek = 60°).

Het resultaat van knabbelen is een vrij grof oppervlak. Gezien de laskanten wegsmelten tijdens het lassen, volstaat dit ruwe oppervlak veelal ruimschoots.

Naast knabbelen wordt CNC verspanen (frezen) gebruikt om laskanten aan te brengen. Frezen is ideaal voor robot laswerk i.v.m. de zeer nauwkeurige maatvoering.

Om gaten glad af te werken en met een strakke tolerantie aan te brengen kan het raadzaam zijn om na boren of snijden de gaten te ruimen of kotteren.

Ruimen wordt normaliter gedaan met gereedschappen met een vaste maat. Indien ruimers verstelbaar zijn, hebben deze een zeer klein verstelbaar bereik, soms slechts enkele honderdsten van een millimeter.

Een kotterkop is een gereedschap met een verstelbare beitel en daarmee een veel breder inzetbereik.

Capaciteit:

  • Kotteren: ø10 t/m ø300 mm
  • Tolerantie kotteren ±0,02 mm
  • Ruimen: ø4 t/m ø25 mm
  • Tolerantie ruimen ±0,01 mm

Voor de maatvoering van kotteren en ruimen kan het ISO passingstelsel gehanteerd. Dit heeft als voordeel dat men werkt met gestandaardiseerde tolerantievelden voor zowel binnendiameters (gaten) als buitendiameters (assen).

Om gaten glad af te werken bieden we de mogelijkheid om gaten glad te walsen.

Gladwalsen is in principe geen verspanende bewerking. Sterker nog, het is niet eens een scheidende bewerking. Bij gladwalsen wordt gebruik gemaakt van een gereedschap waarin rondom geharde assen zijn aangebracht die rond kunnen draaien. Het gereedschap drukt met grote kracht de toppen van de oppervlakteruwheid in. Het resultaat is een glad, hard en verdicht oppervlak van de gaten.

Gladwalsen wordt over het algemeen na kotteren of boren uitgevoerd. De tolerantie op diameter ligt normaliter op ongeveer 50% van de tolerantie op kotteren.

  • Tolerantie: ±0,01mm

Een voorbeeld van een toepassing is het gladwalsen van gaten voor de lagers in trilblokken. In trilblokken worden trillingen opgewekt d.m.v. excentrisch ronddraaiende gewichten. Slechts de kleinste speling tussen lager en montageblok zal snel leiden tot overmatige slijtage. Gladwalsen kan dit grotendeels voorkomen.

Meer informatie over: