Walsen

Walsen is een vormingstechniek die gebruikt wordt om vlakke platen van metaal om een radius aan te brengen in plaat.

Om een blijvende vervorming in de plaat tot stand te brengen, moet het materiaal tot voorbij de vloeigrens worden geforceerd. Dit vergt een bepaalde kracht die bepalend is tot welke dikte en breedte het materiaal gewalst kan worden.

Walsen of rolbuigen is het plastisch vervormen door middel van walsrollen.

Een vlakke plaat wordt door twee of meer draaiende rollen gevoerd. De walsrollen oefenen druk uit waardoor de plaat gecontroleerd zal vervormen. Tijdens het proces wordt de druk in stappen opgevoerd, totdat de gewenste radius is gerealiseerd.

Walsen of rolbuigen is geschikt voor staal, aluminium, RVS.

Walsen t/m een breedte van 2.000 mm / 10 mm plaatdikte

Group 5 Copy Created with Sketch. 3-Rollen wals

  • Diameter walsrollen: ø110 mm
  • Maximale breedte: 1.540 mm
  • Maximale plaatdikte (S235) over de gehele breedte: 4 mm

Group 5 Copy Created with Sketch. 4-Rollen wals

  • Minimale diameter walsrollen: ø205 mm
  • Maximale breedte: 2.000 mm
  • Maximale plaatdikte (S235) over de gehele breedte: 10 mm
  • Geschikt voor het richten van plaatwerk

Aanbekken

Bij het walsen zal altijd een klein deel van de plaat recht blijven. Dit betreft het eerste en laatste deel van de strip of plaat.

Dit deel mist de opleg op de 2e onderrol, waardoor de plaat pas begint met buigen zodra deze opleg er is. Dit is op te lossen door dit eerste deel "aan te bekken" d.m.v. kanten. Het aanbekken is een bewerking die de start van het walsproces een stuk eenvoudiger en sneller maakt.

Een alternatief voor walsen is radius zetten of stap zetten

Een alternatief voor walsen is radius zetten of stap zetten, waarbij een plaat door middel van kleine stapjes rond gezet wordt.

Niet alle producten lenen zich goed voor walsen. De gewenste radius kan te klein zijn of de plaat is te breed. Ook het walsen van conussen is slechts beperkt mogelijk. In dit soort gevallen kan stap zetten een goed alternatief zijn.

Bij stap zetten worden platen in kleine stapjes gezet om zo een radius te vormen. Dit kan haaks op de plaat zijn, maar ook onder een hoek. ook hoeven de buiglijnen niet parallel te lopen, waardoor bijvoorbeeld een conus gezet kan worden. Bij plaatdiktes tot maximaal 6mm kan stap zetten vrijwel geheel geautomatiseerd en met zeer goed eindresultaat op de zwenkbuigmachine plaatsvinden.

Meer informatie over: