Gutsen

Gutsen wordt gebruikt om bijv. lassen te verwijderen of om lasfouten plaatselijk te verwijderen. Doordat het gebruikt kan worden met de meeste standaard lasapparatuur i.c.m. perslucht, kan het snel ingezet worden. Het is een robuust proces waar nauwkeurig mee gewerkt kan worden. Het gesmolten staal wordt door gas onder druk, meestal perslucht, weg geblazen.

Gutsen - het proces

Bij gutsen wordt gebruik gemaakt van perslucht (of eventueel ander gas onder druk), een stroombron en een koolstof elektrode.

De koolstof elektrode heeft een dunne koperen coating ter bescherming van de elektrode alsook voor de geleiding van de elektriciteit. Tussen het uiteinde van de koolstofelektrode en het werkstuk vormt zich een elektrische vlamboog die het metaal laat smelten. Het gesmolten staal wordt door een sterke gasstroom, veelal perslucht, vanuit de elektrodenhouder, via de onderzijde van de elektrode weggeblazen.

De gebruikte druk kan oplopen tot 6 bar, echter zodra er voldoende lucht is om het gesmolten metaal weg te blazen, is alle overige lucht overbodig en leidt tot onnodige kosten. De koolstof elektrode smelt tijdens het gebruik af en moet na verloop van tijd vervangen worden. Het verbruik hangt sterk af van de stroomsterkte waarmee gegutst wordt.

Group 5 Copy Created with Sketch. Voordelen van gutsen

  • Het is een robuust proces
  • Met de juiste vaardigheden en het juiste gereedschap is nauwkeurig te werken
  • Hoge hoeveelheid materiaal te verwijderen in korte tijd
  • Goedkoper dan lassen uitslijpen met haakse slijpmachine
  • Elektrisch gutsen is het geschikt voor diverse materialen, waaronder RVS

Nadelen van gutsen

  • Doordat gesmolten metaal relatief ongecontroleerd wordt weggeblazen, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan
  • Door gebruik te maken van perslucht en hoge amperages is gutsen een lawaaiig proces
  • Als het gutsen niet goed wordt uitgevoerd, moet de groef na het gutsen vrijgemaakt worden van ingewerkte koolstofdeeltjes

Meer informatie over: