Stiftlassen
Stiftlassen, ook bekend onder de Engelse benaming: stud welding, is een bijzonder snelle vorm van het lassen van korte draadstangen aan plaatwerk.
Het wordt gebruikt voor lassen van draadstangen, stiften (studs) en bouten aan werkstukken. Het is ook bekend onder de benaming "stud welding".
Condensatorstiftlassen
Bij deze methode moet aan de onderkant van de bout een kleine ontstekingstip aanwezig zijn. Op deze tip ontsteekt de boog en smelt zowel de tip als de onderkant van de bout. Het verkregen smeltbad is voldoende voor het plaatsen van de bout. Het condensator-stiftlas-methode is een zeer snelle lasmethode die bijzonder geschikt is voor dunne plaatdiktes vanaf 0.6 mm. Deze methode is geschikt voor stiften met een diameter van 2 t/m 10 mm en draadstangen met van M3 t/m M8.
Deze vorm van stiftlassen wordt ingezet in de apparatenbouw, automotive, isolatiewerken en gevelbouw.
Vlamboogstiftlassen
De bout bevindt zich bij de vlamboogstiftlasmethode in direct contact met het werkstuk. In deze positie wordt de bout onder stroom gezet en vormt samen met het werkstuk een gesloten circuit. Door het optillen van de bout ontstaat dan de, voor het smelten belangrijke, vlamboog. Stift en werkstuk worden dan net als bij het condensatorstiftlassen samengevoegd.
Deze methode gebruikt men bij plaatdiktes groter dan 2 mm. Deze methode is geschikt voor bouten en stiften met een diameter van 2 mm t/m 24 mm (M24). Vlamboogstiftlassen wordt ingezet in de staalbouw, machinebouw, scheepsbouw en offshore industrie.
Soorten stiften
De vormen van de pennen zijn variabel. Schroefdraadbouten, grove schroefdraadbouten, binnendraadbussen of eenvoudige pennen kunnen met beide stiftlasmethoden aangebracht worden.
- Vlakstekkers en isolatienagels kunnen enkel met condensatorstiftlassen geplaatst worden.
- Kraagbouten, vlechtankers, aardingsbouten en betonankers zijn enkel door vlamboogstiftlassen te verbinden.
Bij stiftlassen moet het oppervlakte goed geleidend zijn. Daarom is het noodzakelijk dat, bijvoorbeeld, verf, roest of aanslag voor het lassen verwijderd worden. Zijn de platen gegalvaniseerd, moet men vooraf de mogelijkheid van lassen controleren.
Magnetic Rotating Arc (MARC) stiftlassen
Een bijzonder vorm van stiftlassen is het Magnetic Rotating Arc lassen of kortweg MARC-lassen. Hierbij wordt met een magnetische gedrongen boog gewerkt. Het is vergelijkbaar met het vlamboogstiftlassen, maar men gebruikt in plaats daarvan een roterende boog. Door het magneetveld wordt de energie gelijkmatig en geconcentreerd op het te lassen oppervlakte overgedragen.
Bij voorkeur worden hulsen tot een diameter van 30 mm gelast. Dit gebeurt zonder spatvorming en kromtrekken. Het is mogelijk om gasdichte en drukvaste lassen aan te brengen. Laag stroomverbruik, korte lastijden in combinatie met een korte blootstelling aan hitte garanderen een hoge kwaliteit en hoge efficiëntie.
Voordelen van stiftlassen
- Hoge verwerkingssnelheid, zeer efficiënt proces
- Eenzijdige bevestiging op plaat zonder bout-moerverbinding of tapgaten
- Zeer geringe warmte inbreng - voordeel bij hoogsterktestaal
- Minimale warmte beïnvloede zone (HAZ)
- Aanbrengen van stiften op dunne plaat mogelijk (vanaf 0,6 mm plaatdikte)
- Ideaal voor hoogsterkte staal en staal voorzien van lasprimer